ANALIZA CUPA UEFA/ Marile puteri fac legea

Dacă românii au mers împleticit în turul I al Cupei UEFA, echipele din Anglia, Italia, Franţa şi Germania au dat o demonstraţie de forţă, fiind cu un picior în grupe. Spania, în schimb, şchioapătă

În timp ce echipele noastre se chinuiau joi în Olanda sau Germania, formaţiile din campionatele de top se achitau de “obligaţii” in corpore. Reprezentantele Premier League, cinci la număr, sînt la un pas de califi care după patru victorii şi o remiză, ultima înregistrată de Everton. A fost singura excepţie într-o seară în care Manchester City, Aston Villa, Tottenham şi Portsmouth şi-au impus punctul de vedere.

City, noua echipă a lui Robinho, a bătut-o în Cipru pe Omonia Nicosia (2-1), deşi a fost condusă, şi nu mai poate scăpa din mînă calificarea. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Aston Villa, echipa lui Martin ONeill, care a strălucit în deplasarea din Bulgaria, de la Loveci, 3-1 cu Litex.

Pe aceeaşi linie a mers şi Portsmouth , 2-0 acasă cu portughezii de la Guimaraes la debutul său pe continent. Seria perfectă a englezilor a fost stricată însă de Loţi Boloni, care la revenirea la Liverpool a ţinut-o în şah pe Everton (2-2), aşa cum făcuse şi cu “cormoranii” în august.

La Londra, Tottenham a trecut la limită, 2-1 de Wisla Cracovia, ea fi ind, alături de Everton, singura trupă din Albion cu emoţii în perspectiva returului. Dacă vorbim de performanţele trupelor din Premier League, ceea ce trebuie remarcat este capacitatea acestora de a reveni în joc: Manchester City, Aston Villa şi Everton au remontat după ce au fost conduse, Tottenham după ce a fost egalată, iar Portsmouth a depăşit cu brio un penalty al oaspeţilor la 1-0.

De notat că nici în prima etapă a Ligii Campionilor reprezentantele Angliei nu au cunoscut înfrîngerea: Chelsea s-a distrat cu Bordeaux (4-0), Arsenal a remizat la Kiev (1-1), Manchester United cu Villarreal (0-0), Liverpool a învins la Marseille (2-1).

Forza Italia

Făcînd abstracţie de episodul de pe “Olimpico” şi concentrîndu-ne pe prestaţiile italiene din Cupa UEFA, forma bună a “macaronarilor” nu poate fi trecută cu vederea. Toate cele patru grupări din Serie A au înregistrat victorii, e vorba de AC Milan, Sampdoria, Napoli şi Udinese. “Diavolul” şi-a revenit din pumnii încasaţi în campionat tocmai contra lui FC Zurich, 3-1, o performanţă oarecum normală pentru septupla campioană a Europei. Dar marile cîştigătoare ale serii au fost Sampdoria, 5-0 cu Kaunas, şi Udinese, 2-0 de prestigiu la Dortmund cu Borussia, rezultate care în proporţie de 99% le califică pe cele trei în grupe.

Şi a patra echipă italiană din C2, Napoli, are un minim avantaj înaintea returului de pe “Da Luz”, după 3-2 în faţa Benficăi pe “San Paolo”.

Aşadar, n-ar fi exclus să avem patru echipe italiene din patru în grupele Cupei UEFA.

Delicii fran ţuzesti

La jubileul anglo-italian se adaugă şi Franţa, care a fost onorată de Saint-Etienne, Nancy, PSG şi Rennes. “Les Verts” s-au întors din cruciada în Israel cu un 2-1 contra lui Hapoel Tel-Aviv, scor excelent de la care abordează returul cu Kayserispor de pe “Parc des Princes” şi Paris Saint-Germain. Rennes are de apărat în Olanda un 2-1 acasă cu Twente, trupa lui Steve McClaren, iar Nancy va proteja în Scoţia un 1-0 împotriva lui Motherwell.

Nemţ ii nu se lasa

Chiar dacă Hamburg a remizat cu Unirea, spre meritul ialomiţenilor, iar Dortmund a fost umilită de Udinese, prestaţia “panzerelor” în Cupa UEFA este uşor pozitivă. Trupa lui Ciprian Marica, VfB Stuttgart, şi-a rezervat biletele de grupe printr-un 2-1 la Varna cu Cernomoreţ. Schalke 04, “coborîtă” din Liga Campionilor, a mai salvat din onoarea teutonilor cu un 4-1 în Cipru, pe terenul lui Apoel Nicosia, iar Wolfsburg, după cum bine ştim, a trecut la limită de Rapidul lui Peseiro, 1-0. Hertha încheie seria, victoria sa cu 2-0 la Berlin lăsîndu-le de doi bani speranţă irlandezilor de la Saint Patricks.

Spania are emoţ ii

Regresul lent, dar sigur al cluburilor iberice în Europa se face simţit şi în 2008/2009. Dacă acum cîţiva ani acestea spulberau tot ce le stătea în cale, acum obţin victorii chinuite în faţa unor adversari de mîna a doua. În Cupa UEFA, doar FC Sevilla a făcut instrucţie cu adversara ei din turul I, 2-0 pe “Pizjuan” cu Red Bull Salzburg. Valencia şi Santander, ambele învingătoare cu 1-0 contra lui Maritimo Funchal, respectiv Honka, nu pot băga deocamdată mîna în foc în privinţa calificării, dar bomboana de pe coliva Spaniei a fost eşecul lui Deportivo, care a trecut prin “furcile caudine” în Norvegia, 0-2 la Bergen cu Brann!

Şanse de calificare

Anglia

Manchester City Omonia (Cipru) 2-1 80%
Portsmouth Vitoria (Portugalia) 2-0 70%
Aston Villa Litex (Bulgaria) 3-1 90%
Tottenham Wisla (Polonia) 2-1 65%
Everton Liege (Belgia) 2-2 50%

Italia

AC Milan FC Zurich (Elveţia) 3-1 70%
Sampdoria Kaunas (Lituania) 5-0 95%
Udinese Dortmund (Germania) 2-0 70%
Napoli Benfica (Portugalia) 3-2 55%

Franţa

Saint-Etienne Hapoel (Israel) 2-1 80%
PSG Kayserispor (Turcia) 2-1 80%
Rennes Twente (Olanda) 2-1 65%
Nancy Motherwell (Scoţia) 1-0 60%

Germania

Hamburg Urziceni (România) 0-0 50%
VfB Stuttgart Cernomoreţ (Bulgaria) 2-1 80%
Schalke 04 APOEL (Cipru) 4-1 90%
Wolfsburg Rapid (România) 1-0 60%
Borussia Dortmund Udinese (Italia) 0-2 30%

Spania

FC Sevilla Salzburg (Austria) 2-0 70%
Valencia Maritimo (Portugalia) 1-0 65%
Racing Santander Honka (Finlanda) 1-0 60%
Deportivo la Coruna Brann (Norvegia) 0-2 30%

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...