Analiza: Barcelona este în pole-position pentru un nou titlu în Spania

Campioana en-titre a Spaniei, FC Barcelona, are toate şansele să-şi păstreze trofeul în acest sezon, catalanii fiind avantajaţi atât de punctele avute în faţa rivalelor cât şi de programul ultimelor etape.

Deşi a fost departe de formaţia care a dominat Europa în 2005-2006, Barcelona a reuşit să-şi ţină la distanţă rivalele la titlu în Primera iar formaţia lui Frank Rijkaard, eliminată prematur din Liga Campionilor, are şanse importante să-şi adjudece un trofeu şi în acest an, campionatul Spaniei.

Barcelona a acumulat 59 de puncte în 30 de etape, are de departe cel mai bun atac din Spania cu o medie de două goluri pe meci, are una din cele mai bune apărări, a pierdut doar din partide din cele 30 şi, nu în ultimul rând, are patru puncte avans faţă de prima rivală, FC Sevilla.

Cum opt echipe se bat pentru cele şase locuri de cupe europene iar alte opt echipe se bat la retrogradare, ultimele opt etape programează o serie de meciuri importante pentru evoluţia ulterioară a clasamentului din Primera.

Până atunci însă, Barcelona are patru puncte avans faţă de Sevilla, cinci faţă de Real Madrid şi şase faţă de Valencia, ultimele două echipe alergând şi pentru a prinde locul Sevilliei, ultimul care asigură calificarea directă în grupele Ligii Campionilor, dar fiind obligate să se apere la rândul lor de Zaragoza, Atletico Madrid, Racing Santander şi chiar Recreativo Huelva, formaţii care visează la calificarea în Liga Campionilor.

Cum între formaţia de pe locul opt, Huelva, şi cea de pe locul nouă, Getafe, s-a creat o ruptură de patru puncte iar echipa lui Cosmin Contra este la opt puncte de Cupa UEFA şi 11 de Liga Campionilor, este greu de crezut că Getafe se mai poate implica în lupta pentru cupele europene.

La retrogradare situaţia pare ceva mai liniştită în condiţiile în care Gimnastic şi Real Sociedad au câte 24 de puncte, sunt la şapte puncte de salvare şi par că au şanse minime de a mai scăpa.

Levante, Celta Vigo, Athletic Bilbao şi Betis Sevilla se bat să nu ocupe al treilea loc retrogradabil ocupat în acest moment de Levante, în timp ce Mallorca, Osasuna, Villarreal şi La Coruna par lipsite de griji în acest moment deşi distanţă nu este încă una imposibilă de remontat.

Seria meciurilor de foc din lupta pentru primele locuri este deschisă pe 21 aprilie de Real Madrid – Valencia şi continuă cu Villarreal – Barcelona pe 22 aprilie, Athletic Bilbao – Real Madrid şi FC Sevilla – Espanyol, ambele programate pentru 29 aprilie, Espanyol – Atletico Madrid, Real Madrid – FC Sevilla şi La Coruna – Valencia, programate pentru 6 mai, Real Madrid – Espanyol şi Valencia – Zaragoza, programate pentru 13 mai, Huelva – Real Madrid, Atletico Madrid – Barcelona şi La Coruna – Sevilla, programate pentru 20 mai, Sevilla – Zaragoza, pe 27 mai, Barcelona – Espanyol şi Zaragoza – Real Madrid, programate pentru 10 iunie, urmând ca ultima etapă, cea din 17 iunie, să aducă meciuri precum Sevilla – Villarreal, Huelva – Zaragoza, Valencia – Real Sociedad şi Gimnastic – Barcelona.  

Stiri recente

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, după victoria cu Serbia

Naţionala de handbal feminin a României a învins, la Herning, în grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi...