ANALIZA – ANTRENORI/ Dupa gratii

Prima ligă a devenit ca un fel de cuşcă pentru antrenori. O dată ieşiţi din ea, timp de un an nu mai pot intra la loc. Altfel spus, se poate vorbi de îngrădirea dreptului de muncă.

Timp de ani buni, Liga I a prilejuit o veşnică vînzoleală a antrenorilor, cu licenţă „Pro”, sau fără. Demişi, sau demisionari, tehnicienii îşi găseau rapid un nou loc de muncă tot pe prima scenă. Practic, prima divizie era în esenţă un circuit închis în care, reuşeau să mai pătrundă doar antrenorii străini, consideraţi mai „altfel”. Trecerea unui tehnician pe banca mai multor echipe pe parcursul aceluiaşi sezon, crea o stare de anormalitate într-un campionat, oricum, anormal.

Linişte pentru străini

Mult prea rapida trecere a antrenorilor de la o echipă la alta a dus la o schimbare a sistemului şi, implicit, a regulamentului. Astfel, la ora actuală, un tehnician care pregăteşte o echipă din prima ligă şi demisionează sau este concediat, nu are dreptul să mai antreneze timp de un an, o altă echipă din prima divizie. Soluţia? O formaţie din eşaloanele inferioare. În cazul în care antrenorul vine din altă ţară, acesta poate pleca liniştit acasă fără a avea nici un fel de probleme. Însă, în felul acesta, antrenorilor români din Liga I li se îngrădeşte practic dreptul la muncă.

Şomeri de lux

Primele şase etape au adus deja şi primele demiteri. Mai întîi a căzut capul tehnicianului formaţiei Gloria Buzău, Ştefan Stoica. Runda următoare a fost demis sîrbul Miodrag Jesic, antrenorul echipei CS Otopeni. Surprinzător, după încă o etapă a fost concediat şi Ioan Andone, cel care a reuşit istoricul „event” cu CFR Cluj şi a dus formaţia ardeleană pînă în grupele Champions League. Dacă Jesic s-a întors la Belgrad, judecîndu-se în acest timp cu ilfovenii pentru recuperarea unor obligaţii fi nanciare prevăzute în contract, în cazul celorlalţi doi tehnicieni previziunile sînt mult mai sumbre. Conform regulamentului, timp de un an, Ioan Andone şi Ştefan Stoica vor fi şomerii de lux din Liga I. Cine urmează?

Negocieri anapoda

În pofida regulamentului, zvonurile legate de negocierile antrenorilor demişi cu alte formaţii din prima ligă, circulă cu o rapiditate demnă de invidiat. Toate sînt însă nefondate. Pentru că, avînd contractele înregistrate cu funcţia de „antrenor principal”, cei în cauză nu pot apărea la alte cluburi, nici măcar sub titulatura de „director tehnic” sau „manager sportiv”. Soluţia este ca aceştia să lucreze sub acoperire, să nu stea decît în tribună şi să fi e plătiţi „la negru” de către cluburile care le doresc serviciile.

Rednic a schimbat regulamentul

Antrenorul care a dus, involuntar, la toate aceste modificări ale regulamentului este Mircea Rednic. Traseul acestuia desfăşurat într-un timp record pe ruta Giuleşti-Şoseaua Ştefan cel Mare i-a pus pe gînduri pe conducătorii fotbalului românesc. „Nu este normal ca, un tehnician care azi pregăteşte o echipă, să ajungă în situaţia de a evolua mîine împotriva formaţiei pe care ieri o antrena”, a mărturisit unul dintre aceştia.