ANALIZA – ANTRENORI/ 13 motive pentru Rege

0
124

Marele Pele a spus cândva: “De cele mai multe ori un mare jucător, nu devine şi un mare antrenor!”. Sunt foarte mulţi fotbalişti de renume mondial care au devenit însă tehnicieni de prestigiu. Lista este una lungă, însă noi vă prezentăm doar 13 nume. Al 14-lea, ne dorim să fie, cât mai repede, cel al lui Gică Hagi

Franz Beckenbauer (Germania)

“Kaiserul” nu mai are practic nevoie de nici o prezentare fiind o figură proeminentă a fotbalului mondial. A fost triplu campion european cu Bayern Munchen, iar cu naţionala Germaniei a participat la trei Campionate Mondiale, câştigând o ediţie. Este considerat “Jucătorul Mondial al Secolului”, după Pele şi Cruyff. Evident că nu putea lipsi din antrenorat, pregătind formaţiile Olympique Marseille, Bayern Munchen şi naţionala ţării sale. Realizări? Campionatele Franţei şi Germaniei şi Campionatul Mondial din 1990. După Zagallo, este singurul campion mondial ca jucător şi ca antrenor.

Lothar Matthaus (Germania)

A fost unul dintre fotbaliştii exponenţiali ai Germaniei. Cariera sa este una impresionantă la echipele la care a evoluat, Borussia Moenchengladbach, Bayern Munchen şi Inter Milano, dar şi la naţionala Germaniei, unde a adunat 150 de prezenţe. Matthaus nu s-a mulţumit cu mulţimea de trofee adunate în cariera de jucător. A făcut pasul în antrenorat şi a pregătit pe FK Partizan, Atletico Paranaense, Red Bull Salzburg, Maccabi Netanya, precum şi naţionala Ungariei. A reuşit să cucerească titlul în campionatele Austriei şi Serbiei.

Jurgen Klinsmann (Germania)

Cel supranumit Klinsi rămâne unul dintre superprodusele fotbalului german. Cariera sa nu a fost legată numai de Bundesliga şi marele Bayern, ci şi de alte mari grupări de pe continent precum Internazionale, Tottenham, Monaco sau Sampdoria. A fost unul dintre oamenii de bază ai naţionalei, pentru care a adunat 108 prezenţe, devenind campion european şi mondial. După destul de recenta încheiere a carierei de jucător, a pregătit timp de doi ani naţionala Germaniei, după care a preluat frâiele lui Bayern Munchen.

Johan Cruyff (Olanda)

Este omul care a reconstruit din temelii filosofia fotbalului. A fost ales în trei rânduri fotbalistul anului în Europa. Cariera sa a fost una cu adevărat de excepţie, legată în primul rând de Ajax Amsterdam şi de FC Barcelona. A adunat în timp 521 de meciuri oficiale. În antrenorat a urmat aceiaşi paşi ca în cariera de jucător, pregătind cluburile sale preferate, Ajax şi Barca. Trofeele din vitrina sa sunt numeroase, atât ca jucător, cât şi ca antrenor: Campionatul Olandei, al Spaniei, Copa del Rey, Cupa Olandei, Cupa Campionilor Europeni, Cupa Intercontinentală, Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Cupelor.

Ruud Gullit (Olanda)

Fostul căpitan al naţionalei Olandei a făcut parte din celebra tripletă Rijkaard-Gullit-Van Basten. Ca jucător, cariera sa a fost în mare parte legată de AC Milan şi, evident, de echipa naţională, unde a debutat la vârsta de 19 ani. A cucerit cam tot ce putea cuceri, inclusiv Campionatul European cu reprezentativa ţării sale, într-o carieră în care a strâns 235 de goluri. A debutat în antrenorat, nu oriunde, ci la aristocrata Chelsea. După doi ani a trecut la Newcastle United, s-a întors în patria natală, la Feyenoord Rotterdam, pentru ca apoi să ajungă la Los Angeles Galaxy.

Marco Van Basten (Olanda)

Cariera unuia dintre cei mai buni atacanţi din istoria fotbalului a fost legată doar de numele a două cluburi. Ajax Amsterdam şi AC Milan. Numărul reuşitelor sale este absolut impresionant, cu un total de 218 goluri înscrise la echipele de club şi 24 la naţionala Olandei. Un adevărat culegător de trofee, Marco n-a acceptat după retragere să dispară din fotbal, iar paşii au fost fireşti. Şi-a făcut ucenicia la tineretul lui Ajax, a preluat apoi frâiele naţionalei, după care s-a întors ca principal la gruparea din Amsterdam.

Franck Rijkaard (Olanda)

Şcoala olandeză de fotbal a avut un nou motiv de mândrie o dată cu lansarea în prim plan a lui Rijkaard. Cariera sa a început, nici nu se putea altfel, la Ajax Amsterdam iar apogeul l-a atins la AC Milan. Interesant este că toţi cei care au format celebra tripletă din naţionala Olandei, Rijkaard-Gullit-Van Basten, au ajuns şi mari antrenori. Rijkaard şi-a făcut ucenicia în ale antrenoratului cum nu se poate mai bine, chiar la naţională. A urmat stagiul de la Sparta Rotterdam, după care, timp de cinci ani, a condus-o pe FC Barcelona.

Dino Zoff (Italia)

Fostul mare portar este considerat şi în momentul actual o figură de legendă a fotbalului italian. A apărat de 112 ori buturile naţionalei Italiei şi a disputat 642 de partide în Serie A. Cariera sa a fost una longevivă, agăţând ghetele în cui la vârsta de 41 de ani. Campion Mondial, campion european, cuceritor al Cupei UEFA şi multiplu câştigător al campionatului şi al Cupei Italiei. Toate acestea apar în palmaresul lui Zoff. Naţionalist convins, atât ca jucător, cât şi ca antrenor, şi-a desfăşurat activitatea numai în Cizmă pregătind pe Juventus, Lazio, Fiorentina şi echipa naţională.

Michel Platini (Franţa)

La ora actuală este unul dintre cele mai puternice personaje din fotbalul european. Fostul decar al naţionalei Franţei a fost cel mai emblematic fotbalist din Hexagon, însă apogeul carierei l-a atins la Juventus Torino. Lista trofeelor cucerite pare una interminabilă, atât la Juventus, cât şi la reprezentativa cocoşului galic, pentru care a marcat 41 de goluri. A debutat în antrenorat chiar la cârma naţionalei Franţei, reuşind recordul de 19 meciuri consecutive fără înfrângere. În 2006 a depăşit şi faza antrenoratului, devenind preşedinte al UEFA.

Laurent Blanc (Franţa)

Tehnicianul francez face parte din pleiada tinerilor antrenori din Hexagon. Cariera sa a fost una agitată, disputând 656 de meciuri sub culorile a nouă echipe, printre care FC Barcelona, Olympique Marseille, Inter Milano şi Manchester United. Campion european şi mondial cu naţionala cocoşului galic, Blanc a cucerit campionatul şi Cupa Franţei, campionatul Angliei, Supercupa Spaniei şi Cupa Cupelor. La ora actuală, antrenează cu succes formaţia Girondins Bordeaux, cu care luptă pentru câştigarea titlului în Ligue 1.

Kenny Dalglish (Scoţia)

Cimpoierul din Glasgow rămâne o legendă vie, nu doar pentru naţionala ţării sale unde a evoluat de 102 ori. La cele două cluburi din carieră Dalglish a strâns nişte cifre absolut halucinante: 204 meciuri şi 112 goluri pentru Celtic Glasgow ,515 partide şi 172 goluri sub culorile lui Liverpool! Fostul fotbalist a devenit şi un mare antrenor pregătind pe Liverpool, Blackburn, Newcastle şi Celtic. A cucerit cam toate trofeele posibile pe plan intern, atât ca jucător activ, cât şi ca antrenor.

Alfredo Di Stefano (Argentina)

Fotbalistul născut la Buenos Aires este considerat şi acum unul dintre cei mai buni jucători de pe planetă, între primii zece atacanţi din toate timpurile, simbol al Realului din Madrid. În primii 12 ani din carieră a câştigat campionatul de şase ori. A marcat 216 goluri pentru Real şi 377 în 23 de ani de activitate. Antrenorul Di Stefano a fost la fel de spectaculos ca jucătorul trecând pe la Elche, Boca, Valencia, Sporting, Rayo Vallecano, Castellon, River Plate şi, bineînţeles, Real Madrid. Din anul 2000 este preşedinte onorific la gruparea de pe Santiago Bernabeu, iar în 2005 a supravieţuit unui atac de cord.

Arthur Antunes Coimbra Zico (Brazilia)

Brazilianul a fost considerat al doilea fotbalist, după Pele, din istoria fotbalului din Ţara Cafelei. După ce a făcut furori la Flamengo, Zico a ajuns la Udinese, apoi, către retragere a încântat o întreagă Japonie. Pe lângă mulţimea de trofee care îi aglomerează vitrina, în palmaresul său apar şi 66 de goluri înscrise pentru naţionala carioca. Dar, Zico a adunat succese şi în cariera de antrenor, una cu iz exotic. Fostul star brazilian a antrenat în Japonia, Turcia şi Uzbekistan, ţări în care a cucerit trofeu după trofeu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here