test

AMERICA DE SUD/ Brazilia, fabrica de fotbalişti

În 2005, impresionanta sumă de 158,2 milioane de dolari a fost virată în conturile echipelor de fotbal din Ţara Cafelei, exclusiv din transferurile externe de jucători. Conform acestui raport dat publicităţii de Banca Naţională a Braziliei şi citat de cotidianul „O Estado“ din São Paulo, cifra este cu 55% în creştere faţă de 2004. Iar recordul este pe cale să fie bătut, pentru că, în primul trimestru al acestui an, cluburile braziliene au încasat deja 25,8 milioane de dolari din vînzarea de fotbalişti.

Răspîndiţi în toate zările

Alături de destinaţiile predilecte – Portugalia, Spania sau Italia -, Confederaţia Braziliană de Fotbal (CBF) a autorizat plecarea a peste o sută de talente ale sportului cu balonul rotund către toate colţurile planetei. Nu mai puţin de 40 de jucători „cariocas“ legitimaţi au fost achiziţionaţi de formaţii din Japonia. Alţi 20 au ajuns în Germania, 15 în Arabia Saudită, 14 în Venezuela, 12 în Statele Unite, 9 în Iran, 7 în Austria, 6 în Bosnia-Herţegovina, 5 în China, 5 în Hong Kong şi 3 în Angola. Nu demult, ei se orientau doar înspre Portugalia, o opţiune logică, dacă avem în vedere limba comună, însă acum, ţinta lor este lumea întreagă.

La mare căutare

Performanţele „Seleção“ la turneele finale constituie o excelentă reclamă pentru oricare dintre jucătorii brazilieni, chiar şi pentru cei mediocri. Iar agenţii şi impresarii lor speculează acest fapt, dacă avem în vedere că afacerile cu fotbalişti merg mai bine decît oricînd, iar cererea este încă mare. Exuberanţa intrinsecă a unui brazilian este ideală pentru sponsorii unei echipe de club. Unii antrenori au trecut peste propriile lor prejudecăţi rasiale pentru a aduce în lot un fotbalist de culoare din patria lui Pelé. Oare cît de mult au ajutat brazilienii (catolici prin excelenţă), care au evoluat la echipe protestante, la detensionarea conflictelor confesionale din Scoţia sau Irlanda de Nord?

Fenomen de masă în Brazilia

Mutările de senzaţie ale anului 2005 au fost transferul lui Robinho de la FC Santos la Real Madrid (25 de milioane), respectiv al lui Fred (13 milioane), de la Cruzeiro la Olympique Lyon. Însă achiziţiile jucătorilor de mai mică anvergură sînt cele care au alimentat uriaşa sumă totală. Este un fenomen de masă, pentru că puţine meserii bănoase sînt atît de accesibile păturilor sărace ale societăţii braziliene precum aceea de fotbalist. Fără a avea o alternativă educaţională pentru o carieră într-un domeniu de activitate convenţional, copiii din „favelas“ îmbrăţişează sportul. Fie că este vorba despre fotbal, volei sau arte marţiale (domenii în care brazilienii sînt lideri mondiali), practicarea unui sport la nivel profesionist în Ţara Cafelei conferă un statut social respectabil. Cu atîtea alte talente într-o ţară de 180 de milioane de locuitori, cei mai mulţi aspiră să evolueze în străinătate. Însă puţini dintre aceştia se transferă pe sume astronomice la marile cluburi din Europa, ci mai degrabă pleacă spre un loc de muncă sigur dintr-o ţară mai avansată economic. Un fapt este cert: piaţa nu a ajuns încă la saturaţie şi chiar a devenit o chestiune de prestigiu pentru orice campionat să aibă în componenţă brazilieni, fie în teren, fie pe banca tehnică. Autor: Mihai Dumitru. Data: 31 iulie 2006

Foto: Brazilianul Robinho în tricoul lui AC Milan

Stiri recente

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători. Cei 32 de jucători...