Al saselea roman

Fundaşul lui FSV Mainz Ralph Gunesch s-a născut la Sighişoara în urmă cu 23 de ani şi a ajuns în Germania în 1990, dar recunoaşte că abia mai înţelege limba română

Sezonul 2006-2007 al Bundesligii a însemnat revenirea fotbaliştilor români în prima divizie germană. Laurenţiu Reghecampf a promovat cu Alemannia Aachen, Sergiu Radu l-a imitat cu Energie Cottbus, formaţie care l-a transferat vara trecută şi pe Vlăduţ Munteanu, iar Albert Streit a lăsat Kölnul pentru Eintracht Frankfurt. În iarnă, FSV Mainz l-a adus Marius Niculae pentru a întări atacul, iar cel poreclit “Săgeată” l-a găsit la echipa clasată la finalul turului pe locul 18 pe Ralph Gunesch. Fundaşul în vîrstă de 23 de ani are o poveste aparte. S-a născut la Sighişoara pe 2 septembrie 1983, unde a locuit pînă în 1990, cînd a plecat cu familia în Germania. “Cînd stăteam în România, vorbeam în casă doar germană, deci nu am avut probleme de acomodare. Am trăit în Aachen pînă în 2003. Aici am început fotbalul la juniori, la Alemannia. La 17 ani am debutat în liga a doua, dar nu am jucat decît un meci în acel sezon. Campionatul următor am fost în lot, dar am prins tot o partidă oficială şi am decis să plec. În vara anului 2003 am primit o ofertă de la Sankt Pauli. Chiar dacă a fost vorba de o echipă de liga a treia, pentru mine a fost un pas înainte pentru că aici am devenit titular”, povesteşte Ralph prima parte a vieţii sale în Germania. La formaţia din celebrul cartier al Hamburgului a impresionat de la primele jocuri şi a adunat 84 de partide oficiale în cei trei ani petrecuţi la Sankt Pauli. Sezonul 2005-2006 i-a adus consacrarea. A jucat aproape fără greşeală, dar cel mai bun meci l-a reuşit în Cupa Germaniei. În semifinale, formaţia surpriză numită St. Pauli a întîlnit campioana şi deţinătoarea trofeului, Bayern München. A fost partida lui Gunesch. Fundaşul echipei din Regionalliga a fost singurul care s-a bătut de la egal la egal cu superjucători precum Makaay, Pizzaro sau Schweinsteiger. 

Reporter: Ralph, te mai leagă ceva de România?
Ralph Gunesch: Doar amintiri. Am plecat din ţară cînd eram mic şi am fost în fiecare vară în vizită pînă în 1996. De atunci nu am mai avut ocazia, dar cînd voi avea ceva timp, vreau neapărat să-mi vizitez oraşul natal, Sighişoara. Sigur voi ajunge şi în Bucureşti, pentru că mi-a povestit Marius Niculae doar lucruri frumoase despre Capitală.

Reporter: Sezonul acesta ai debutat în Bundesliga şi jucat şapte  meciuri. Cum a fost saltul din liga a treia în primul eşalon?
Gunesch: A trebuit să mă acomodez repede cu presiunea. Aici, orice greşeală se plăteşte şi eram conştient că nu-mi permit nici o eroare. Am început bine, dar parcursul dezastruos al echipei din tur nu a permis nimănui să iasă în evidenţă. Sincer, eu sînt mulţumit dacă ţinem cont că joc pe acelaşi post cu doi internaţionali, neamţul Maunel Friedrich şi macedoneanul Noveski.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 26 martie 2007

Stiri recente

Cândea Andreea, jucătoarea ACS Fotbal Feminin Baia Mare, convocată în Echipa Națională U15

Echipa Națională de Fotbal Feminin U15 se pregătește pentru un stagiu intensiv de antrenament, ce va avea loc la...