Adio, campionat!

Echipe mari, cu vitrine înţesate de trofee, îşi iau prematur gîndul de la cucerirea unui nou titlu în ţările lor. Pentru „coroniţa internă” din 2007, AC Milan, Bayern München, Arsenal Londra, FC Liverpool, Glasgow Rangers sau Feyenoord Rotterdam mai au doar şanse teoretice

Nici nu s-a terminat iarna, campionatele importante ale Europei încă n-au ajuns la jumătatea returului şi totuşi cîteva dintre marile echipe se pot considera, realiste fiind, eliminate din cursa pentru titlu. Acolo unde sînt nume mari, bani mulţi, orgolii însemnate, startul fiecărui sezon presupune ambiţii şi pretenţii totale. „Vrem să cîştigăm tot!”, strigă vara, din toate puterile, mai-marii granzilor de pe Bătrînul continent. Vor să fie cei mai bun în ţările lor, ţintesc la marea „friptură” a Ligii Campionilor, îşi doresc şi Cupa internă (mai ales englezii, francezii şi spaniolii), nu uită nici de Cupa Ligii sau de Supercupe. Cei mai realişti îşi stabilesc, totuşi, ca priorităţi campionatul intern şi Liga Campionilor, orice trofeu cucerit în plus venind doar ca un bonus.

AC Milan, departe de vîrf

„Diavolul” trăieşte o ediţie specială. Este evident că nu are nici o şansă la cîştigarea campionatului, în care a pornit şi cu un bolovan atîrnat de gît: 8 puncte penalizare. Milanezii au, totuşi, două motive de bucurie: au scăpat de soarta pe care a avut-o Juventus Torino, fiind menţinută în Serie A după marele scandal de anul trecut, şi a primit drept de participare în Liga Campionilor, deşi părea că va fi exclusă un an de la masa bogaţilor.
Acum, cu 14 etape înainte de final, AC Milan se află la o distanţă enormă de lider (marea rivală locală, Inter): aproximativ 30 de puncte! Şi are de luptat cu Palermo, Empoli şi Lazio pentru ocuparea ultimului loc al podiumului. AS Roma lui Cristi Chivu (aflată şi ea departe de Inter, la peste 10 puncte) este aproape imposibil de ajuns.

Bayern a intrat în gaura neagră

„Farfuria” acordată în fiecare an campioanei Germaniei se îndepărtează tot mai clar de capitala Bavariei. Cea mai titrată echipă din Bundesliga a fost obişnuită cu trofeul, cucerindu-l de şapte ori în ultimii 10 ani. Din 1996 încoace, cînd münchenezii au cîştigat Cupa UEFA, doar în 2002 Bayern nu a luat nimic. În ultimii doi ani, FC Bayern a realizat eventul campionat-cupă, dominînd lejer întrecerile interne, sub bagheta lui Felix Magath. Acum, eliminarea jenantă din Cupa Germaniei şi debutul catastrofal de retur au produs demiterea tehnicianului şi revenirea lui Ottmar Hitzfeld, care a adus la München, în 2001, Cupa Campionilor şi Cupa Intercontinentală.
Situaţia actuală din clasament este compromisă: cu 11 etape înainte de final, Bayern se află la aproximativ 10 puncte în urma liderului, FC Schalke 04 Gelsenkirchen, iar în lupta pentru locurile de Liga Campionilor se mai află VfB Stuttgart şi SV Werder Bremen.

„Tunarii” şi „cormoranii”, lăsaţi pe dinafară

În Anglia, marea luptă, pronosticată a se duce în patru, a fost redusă la duelul Manchester United – Chelsea Londra, prima devenind favorită. După eşecul din finala Ligii Campionilor de anul trecut, în faţa Barcelonei, Arsene Wenger a luat-o de la capăt cu Arsenal. Henry a rămas la Londra pînă la urmă, „tunarii” s-au mutat în casă nouă, pe „Emirates” (cel mai scump stadion al unei echipe de club), însă titlul în Premier League s-a cam pierdut prin ceaţa londoneză.
Barcelona i-ar putea strica sezonul unei alte formaţii din Anglia, FC Liverpool. „Cormoranii” mai pot cuceri numai Liga Campionilor, unde tocmai au dat peste deţinătoarea trofeului. Pe plan intern, s-a ales deja praful de cupe, iar în campionat, situaţia este asemănătoare cu a lui Arsenal. „Roşiii” au devenit campioni ai Angliei de 18 ori şi se laudă cu acest record, însă ultimul succes s-a produs tocmai în 1990!

Alte decepţii: Rangers şi Feyenoord

În Scoţia, Glasgow Rangers şi-a luat adio de la campionat mult prea devreme. Cu nouă etape înainte de final, se află pe poziţia secundă, la aproximativ 20 de puncte în spatele liderului-duşman de moarte, Celtic Glasgow. 51 de titluri, 9 consecutive (1989-1997), 13 din ultimele 18 – toate acestea nu mai înseamnă nimic. Prezentul contează, iar el este al rivalilor. Cu atît mai mult cu cît Celtic joacă în Liga Campionilor, în timp ce Rangers doar în Cupa UEFA.
Dacă toate formaţiile resemnate în campionat şi analizate aici mai au măcar şanse la alte trofee, olandezii de la Feyenoord sînt terminaţi anul acesta. Unica lor zbatere se mai leagă doar de lupta pentru preliminariile Ligii Campionilor 2007-2008. Cu opt etape înainte de finalul campionatului, Feyenoord se află la peste 10 puncte în urma liderului, PSV Eindhoven. Ele sînt despărţite de Ajax Amsterdam, AZ ’67 Alkmaar şi FC Twente Enschede. Cît despre cupele europene, clubul din Rotterdam „mulţumeşte” suporterilor săi. Eliminaţi în ediţia trecută a Cupei UEFA de Rapid Bucureşti, după ce au jucat acasă cu porţile închise din cauza huliganilor, acum au fost exmatriculaţi de UEFA, neavînd nici măcar şansa de a se lupta cu Tottenham. O lecţie de cum să faci rău din prea multă dragoste.

Stiri recente

Ana Bogdan va participa la JO de la Paris

Ana Bogdan a spus într-un mesaj pe Instagram, că va participa la Jocurile Olmpice de la Paris, astfel că...