Acasă la Duckadam

Apără Duckadam! Suntem finalişti! Am câştigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti… de atunci au trecut mai bine de 22 ani, iar eroul Stelei de la Sevilla s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de fotbal.

Acum, portarul care a apărat patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor savurează fiecare moment al vieţii alături de soţia sa, Alexandra, chiar în mijlocul naturii. La 35 de kilometri de Arad, în localitatea natală Semlac, Duckadam povesteşte de ce nu mai vrea să se implice în fotbalul românesc. La 49 de ani, Helmuth Duckadam a intrat însă din nou în “cantonament” şi mai are de stat încă două luni, pînă se va naşte al treilea său copil.

SportM: Domnule Duckadam, cum vă simţiţi atât de departe de fotbal şi de ce v-aţi distanţat atât de mult de acest sport?
Helmuth Duckadam: Fiecare perioadă are farmecul ei. Mi-a păcut la Steaua, mi-a plăcut la UTA, dar viaţa nu înseamnă doar fotbal. Pur şi simplu, nu mai am acea atracţie, nu mai pot să mă implic în acest fenomen. Am devenit mai comod. Am învăţat că în viaţă nu este bine să spui niciodată niciodată, dar am avut câteva experienţe neplăcute şi m-am hotărât.

SportM: Au trecut 22 de ani de la Cupa Campionilor câştigată cu Steaua, ce diferenţe sunt între fotbalul din acea perioadă şi cel de acum?
Duckadam: Din păcate, în ultimii zece ani, fotbalul a devenit o afacere. Şi eu, dar şi mulţi suporteri ducem lipsa fotbalului de dinainte de Revoluţie, când se punea şi suflet, şi nu se rezuma totul numai la bani. E un sentiment ciudat să vezi că un jucător care evoluează acum în Liga I, dar care nu ar fi prins niciodată lotul Stelei din anii 80, câştigă la un meci cât unii dintre noi în toată cariera noastră.

SportM: Ce părere aveţi despre jocul actual al Stelei?
Duckadam: Sincer, sunt dezamăgit de jocul practicat de Steaua. În viaţa fiecărei echipe există ani buni, dar la un moment dat vine şi un recul, fie că se numeşte Steaua, Barcelona sau Real Madrid. Anul trecut, Steaua nu merita titlul, pentru că nu a jucat bine, câştiga chinuit chiar şi acasă. Din păcate, în fotbalul românesc nu prea sunt conducători cu o strategie pe termen mediu, care să aibe răbdare cu propria echipă.

SportM: Dar cum comentaţi ceea ce se întîmplă la CFR Cluj?
Duckadam: Era greu de crezut în urmă cu câţiva ani că se poate întîmpla aşa ceva. Acolo sunt însă oameni potenţi fi nanciar, cu o strategie foarte bună, care au şi oameni foarte pricepuţi pe lângă ei. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

SportM: Credeţi că vom avea două echipe în grupele Champions League anul acesta?
Duckadam: Da. Sunt convins că Steaua se va califica, dacă nu va avea un ghinion teribil şi va da de o echipă foarte, foarte puternică. Steaua a avut multă neşansă anul trecut. Mulţi jucători s-au accidentat toamna trecută, iar aceste accidentări, dar şi schimbările de antrenori au dus la rezultatele respective. Dacă nu ar fi fost aceste două lucruri, ar fi avut un parcurs frumos şi în campionat, şi în Ligă.

În numărul de săptămâna aceasta al revistei SportMagazin puteţi citi restul interviului – cum vede lupta pentru titlu, evoluţia Naţionalei la Euro2008 precum şi activităţile care-i ocupă timpul.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...