10 ANI DE FOTBAL – 2006

Operă românească în Europa

Sorţii le hărăzeau Rapidului şi Stelei să se întâlnească direct în sferturile Cupei UEFA, în primăvara lui 2006. Un derby românesc într-o competiţie europeană era o premieră pentru fotbalul din ţara noastră, o „dublă” aşteptată cu enorm interes. 1-1 a fost în Giuleşti, goluri Viorel Moldovan, după o gafă monumentală a lui Hamutovski, respectiv Bănel Nicoliţă, iar remiza albă din returul de pe „Lia Manoliu” îi permitea Stelei calificarea în semifinalele UEFA.

Şoc şi groază pe Riverside

Dulceaţa dar mai ales pelinul au fost ingredientele parcursului european al Stelei în ediţia 2005- 2006 a Cupei UEFA. Calificaţi de pe primul loc dintr-o grupă cu Lens, Sampdoria, Halmstad şi Hertha, elevii lui Olăroiu au făcut apoi slalom printre jaloanele numite Heerenveen, Betis Sevilla, şi mai ales Rapid, după două meciuri în sferturi ce nu au oferit o câştigătoare. Blestemele „vişiniilor” şi-au făcut însă efectul în returul semifinalei cu Middlesbrough. Atunci, Steaua a intrat pe Riverside cu 1-0 şi a condus cu 3-0 la general în minutul 23, fiind aproape de o nouă finală istorică. Englezii au revenit însă incredibil şi au marcat al patrulea gol al unei calificări fabuloase în minutul 89, prin Maccarone.

Steaua, între Ligă şi „tontogol”

În acest an am început să respirăm din nou cu adevărat în Europa. Steaua ajungea la „masa bogaţilor”, în pretenţioasele grupe din Champions League. Pentru a ajunge aici campioana României a trebuit să treacă două examene în faţa lui ND Gorica şi a lui Standard Liege. Doar că în grupă steliştii n-au fost deloc norocoşi, fiind nevoiţi să înfrunte formaţii de calibruprecum Dynamo Kiev, Olympique Lyon, dar şi pe marele Real Madrid. Cu toate acestea n-a fost o campanie dezastruoasă, Steaua obţinând o victorie şi o remiză cu Dynamo şi un nul cu O.L. De antologie a rămas şi stupidul autogol de pe „Santiago Bernabeu” al lui Bănel Nicoliţă denumit de spanioli „tontogol”.

Mâine pe www.sportm.ro – anul 2007!

Vezi aici celelalte episoade ale retrospectivei!

Articolul anterior10 ANI DE FOTBAL – 2005
Articolul urmator10 ANI DE FOTBAL – 2007
Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...