10 ANI DE FOTBAL – 2003

Măcel pe „Sandfield Road”

Campania pentru Euro 2004 părea a fi şansa reabilitării pentru naţionala noastră, care în 2001 ratase agonizant Cupa Mondială după un baraj de tristă amintire cu Slovenia. Acum, eram într-o grupă cu Danemarca, Norvegia, Bosnia şi Luxemburg, şi cel puţin în teorie aveam şanse însemnate. Numai că ne-am făcut-o singuri încă o dată. Dacă de-a lungul istoriei râul şi ramul ne-au fost prieteni, nisipul arăbesc împrăştiat pe „Lia Manoliu” de Oprişan & Co. ne-a trimis direct în Iad. România a sucombat cu 2-5, pe 29 martie 2003, iar după meci Jon Dahl Tomasson ne-a luat la mişto: „Parcă am jucat pe Sandfield Road!”.

„Briliant” de milioane

Mai precis de 22.5 milioane de euro. Pentru că atât a plătit miliardarul excentric Roman Abramovici pentru serviciile lui Adi Mutu, impresionat, laolaltă cu antrenorul italian Claudio Ranieri, de evoluţiile şi de golurile fenomenale marcate de argeşean în Serie A, sub culorile Parmei. Mutu devenea unul dintre primele transferuri ale lui Chelsea după preluarea sa de către „ţarul” rus iar porţile gloriei i se deschideau larg. Debutul cu gol l-a transformat automat pe român într-un favorit al fanilor de pe „Stamford Bridge”.

Chivu, mândria Romei

2003 a fost încă un an prost pentru echipa naţională, însă pentru liderii ei a fost antologic. A fost anul în care atât Adi Mutu cât şi Cristi Chivu au făcut pasul spre grupări mai cunoscute şi campionate mai bănoase. Dacă „Briliantul” a prins un contract de milioane la Chelsea, plecând de la o echipă bună (dar nu titanică) din Serie A, Chivu a făcut drumul invers, părăsind, ce-i drept, o ligă mai slabă, cea olandeză. După ce a câştigat tot ce se putea câştiga cu Ajax pe plan intern, căpitanul „lăncierilor” a convins-o pe Roma să îl cumpere cu 18 milioane de euro.

Mâine pe www.sportm.ro – anul 2004!

Vezi aici celelalte episoade ale retrospectivei!

Stiri recente

Campioana mondială Franța, prima echipă calificată în optimile CM Qatar. După 2-1 cu Danemarca

Franţea, deţinătoarea trofeului, este prima formaţie calificată în optimile CM din Qatar, după ce a învins Danemarca, scorul 2-1,...