10 ANI DE FOTBAL – 2000

Ghiaurii cuceresc Europa

Începutul noului mileniu a fost unul cât se poate de fast pentru doi dintre fotbaliştii emblematici ai fotbalului românesc. În primăvara acelui an, cei doi Gheorghe, Hagi şi Popescu ridicau deasupra capetelor Cupa UEFA, cucerită după o fi nală de foc disputată la Copenhaga. Chiar dacă cei doi fotbalişti apărau culorile turcilor de la Galatasaray, lumea fotbalului a considerat acest succes ca fi ind şi unul al valorii jucătorilor români. La sfârşitul partidei, Galata şi Arsenal se afl au la egalitate, 0-0, Gică Popescu fiind cel care a deschis seria loviturilor de departajare scorul final fi ind 4-3.

S-a stins „unicul căpitan”

Toamna acelui an avea să fie una tristă pentru fotbalul românesc. La începutul lunii octombrie, jucătorul dinamovist Cătălin Hâldan se stingea din viaţă în timpul unui banal meci amical pe care formaţia alb-roşie îl disputa la Olteniţa. Avea doar 24 de ani şi era deja considerat un simbol al echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare fi ind crescut la acest club. „Mai presus de orice iubea fotbalul, vuietul mulţimilor umplând stadioanele şi răscolind sufl etul, în iarba lor se simţea frumos ca un zeu, iar salciile din parcul Dinamo se împleteau pentru el în şuviţe de cântec”, spunea printre lacrimi Fănuş Neagu. Din respect pentru „unicul căpitan”, una dintre peluzele arenei dinamoviste îi poartă numele.

MECIUL Diviziei A

A fost MECIUL Diviziei A, scris cu majuscule! Deşi nu era un derby şi nici nu conta pentru o luptă directă în clasament, Dinamo – Foresta Fălticeni a rămas în istorie ca fi ind cel mai spectaculos meci, dacă nu al istoriei Campionatului Naţional, cel puţin al ultimului deceniu, datorită evoluţiei scorului şi al deznodământului final, favorabil buturugii mici în detrimentul carului mare. În minutul 60, Dinamo conducea cu 4-0 chiar în Ştefan cel Mare. Ce a urmat în ultima jumătate de oră a meciului a fost de domeniul fantasticului, Foresta întorcând scorul pentru a se impune cu 5-4.

Ganea şi englezii

La Euro 2000, naţionala României a avut adversari unul şi unul. După Germania, Portugalia şi Anglia, în grupa A, a urmat Italia, în sferturi. Din păcate, meciul cu azzuri, pierdut cu 2-0, a fost şi ultimul pe pământuri belgo-olandeze. Rămâne în amintire victoria din grupe împotriva Angliei. În minutul 89, la 2-2, Ganea transforma penaltyul care avea să aducă succesul alor noştri şi califi carea în sferturi. În acelaşi meci, în minutul 22, Chivu deschidea scorul, marcând primul său gol sub tricolor.

Mâine pe www.sportm.ro – anul 2001!

Stiri recente

Ana Bogdan va participa la JO de la Paris

Ana Bogdan a spus într-un mesaj pe Instagram, că va participa la Jocurile Olmpice de la Paris, astfel că...