Şmecheri

Hagi, Gică Popescu, Mutu şi Chivu sînt fotbalişti care au devenit celebri după ce şi-au demonstrat calităţile în competiţia internă. Există însă şi o altă categorie de jucători români. Sergiu Radu, Vlad Munteanu, Frăsineanu, Dolha, Pătraşcu, Sasu, şi nu numai ei, şi-au demonstrat valoarea după ce au plecat dintr-un fotbal care i-a refuzat

Fotbalişti aflaţi pe val în campionatul românesc şi-au pierdut identitatea irosindu-şi talentul prea devreme într-o Europă nu întotdeauna primitoare. Au fost destui care au plecat în momentul în care erau pe val, moment considerat propice pentru negoţ. Majoritatea, mulţumită cu cifrele din contract, în pofida statutului de rezervă eternă, s-a adaptat situaţiei. în general fără prea mari regrete, mai ales că, în competiţia internă, este întotdeauna loc de “come-back”. Există însă şi o paletă de jucători care, paradoxal, au explodat în campionate adoptive după ce au părăsit România pe uşa destinată femeii de serviciu. Aceştia au cucerit inimile suporterilor la echipele la care au evoluat, doborînd şi cifrele pur statistice comparativ cu perioada jucată în ţară. Unii au plecat în urma unor certuri cu conducerile cluburilor, alţii pur şi simplu pentru faptul că nu îşi găseau identitatea în competiţia internă.

Atac la Bundeliga
în pretenţioasa Bundesliga, trei români fac furori. Sergiu Radu şi Vlad Munteanu au devenit piese de rezistenţă la Energie Cottbus, ţinînd prima pagină a ziarelor în fiecare etapă. “Schijă” a plecat din Cotroceni unde performanţa era utopie, iar Munteanu a renunţat la statutul de rezervă în Şoseaua Ştefan cel Mare, după un conflict cu antrenorul Florin Marin. La rîndul său, Laurenţiu Reghecampf şi-a găsit cadenţa în Germania. La început, Reghe a fost idol la Cottbus, iar acum este cel mai bun jucător de la Alemannia Aachen.

Din “Cizmă” în Insula Afroditei
în Italia nu strălucesc doar Mutu şi Chivu. Paul Codrea şi Bogdan Pătraşcu sînt deja prezenţe obişnuite în fotbalul din “Cizmă”, alternînd prezenţele din Serie A cu cele din Serie B. Cert este că cei doi sînt foarte apreciaţi într-un loc în care fotbaliştii români nu pătrund uşor.
După cum recunoaşte, Narcis Răducan a ales să joace în Cipru pentru a scăpa de cantonamente, dar şi în urma unui conflict cu conducerea clubului din Bacău. Este mulţumit de viaţa din Insula Afroditei, la fel ca şi fostul rapidist Bogdan Andone.

Culoar către naţională
Un caz interesant este şi cel al fotbaliştilor Răzvan Cociş şi George Florescu. Cei doi nu au bifat nici un meci în prima ligă din România, în schimb au făcut furori la Sheriff Tiraspol, după care au trecut în campionatul Rusiei. Mai mult, Cociş şi-a făcut intrarea şi în echipa naţională, fiind convocat constant de selecţionerul Victor Piţurcă.
De doi ani, Cornel Frăsineanu este titular de bază la Bursaspor, în timp ce Marius Sasu a devenit unul dintre cei mai valoroşi atacanţi din Ungaria. în fine, după ce a fost trecut pe linie moartă de Rapid, Emilian Dolha a renăscut în poarta Wislei Cracovia.

LUCIAN IONESCU, OVIDIU IONESCU

“Mă omorau cantonamentele”
Narcis Răducan este fericit de faptul că în Cipru nu există cantonamentele cazone din România

Reporter: Narcis, îţi este mai bine în Cipru, comparativ cu România?
Narcis Răducan: Ar fi nedrept să spun că n-am fost fericit şi în România. Doar că acolo sînt prea multe probleme de ordin administrativ.
Reporter: Care ar fi diferenţele?
Răducan: în primul rind, programul. Trebuie să recunosc, eu sînt genul de jucător care urăşte cantonamentele. Aici sînt cu familia, iar programul e mult mai lejer, pot sta împreună cu ai mei. în România mă omora programul. Dar, repet, n-a fost rău. Doar că am traversat şi perioade mai proaste.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007

Stiri recente

David Popovici, înainte de CE de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni: Este foarte important să inspire copii şi să promoveze un stil...

David Popovici a declarat înainte de Campionatele Europene de Nataţie în bazin scurt de la Otopeni că pentru el...