PREMIER LEAGUE/ Afaceri de 1,5 miliarde de euro

În ultimii ani, opt cluburi engleze de fotbal şi-au schimbat proprietarii, iar suma achitată de noii patroni pare una de domeniul fantasticului

Cumpărarea formaţiei Manchester City de către o companie din Abu Dhabi pentru 200 de milioane de euro este ultima tranzacţie importantă realizată în Premier League, în timp ce clubul care a costat cel mai mult a fost Manchester United, pentru care familia Glazer a plătit aproape un miliard de euro. O altă tranzacţie importantă s-a petrecut în cazul cîştigătoarei Ligii Campionilor din 2005, FC Liverpool, care se confrunta cu probleme financiare şi avea nevoie să-şi construiască un nou stadion. În 2006, clubul a fost preluat de către americanii George Gillett şi Tom Hicks, pentru suma de aproximativ 215 milioane de euro. Un moment important în istoria recentă a Premier League a fost achiziţionarea în iulie 2003 a clubului Chelsea Londra de către miliardarul rus Roman Abramovici, pentru 100 de milioane de euro. În ultimii cinci ani, rusul a investit mai multe zeci de milioane de euro în jucători noi, revoluţionînd piaţa transferurilor din Premier League şi nu numai.

Unul dintre primii investitori care a cumpărat un club britanic a fost omul de afaceri de origine egipteană Mohamed Al Fayed, în 1997, pentru aproape 35 de milioane de euro. Prin sprijinul său fi nanciar, Fulham a recăpătat stadionul “Craven Cottage” şi a revenit în Premier League. În noiembrie 2006, clubul West Ham United a fost preluat pentru suma de 100 de milioane de euro de către un consorţiu condus de preşedintele Federaţiei Islandeze de Fotbal, Eggert Magnunsson. În decembrie 2007, acţionarul majoritar Bjorgolfur Gudmundsson a devenit preşedinte, după ce a cumpărat acţiunile compatriotului său şi a investit încă 35 de milioane de euro.

Clubul Aston Villa a fost achiziţionat de către miliardarul american Randy Lerner pentru suma de 75 de milioane de euro, în septembrie 2006. Lerner, proprietarul formaţiei de fotbal american Cleveland Browns, a ocupat şi funcţia de preşedinte, în locul lui Doug Ellis, care a renunţat la funcţie după 38 de ani. Încheiem lista cu un alt miliardar excentric, rusul Alexandre Gaydamak, care a devenit proprietarul lui Portsmouth, în iulie 2006, pentru suma de 33 de milioane de euro.

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...