PRELIMINARII CM 2010/ Romania – Austria: Revansa si impacare

0
60

Miercuri, în Ghencea, „tricolorii” au două obiective: să se revanşeze în faţa elevilor lui Dietmar Constantini, care i-au învins în meciul tur, şi să se împace cu suporterii bucureşteni care i-au huiduit pe vremuri din prea multă dragoste de fotbal. Suporteri care n-au mai văzut o victorie pe stadionul „Steaua” din mai 2008, de la amicalul cu Muntenegru, 4-0.

Calendarul şi soarta au făcut ca Răzvan Lucescu să conducă naţionala României, la începutul mandatului său, în trei deplasări consecutive. A fost mai întâi acea partidă de calificare de la Marijampole, 1-0 cu Lituania, urmată de o deplasare pe terenul rivalei zonale Ungaria, la Budapesta. Şi aici, Dănciulescu, Apostol şi ceilalţi au ţinut steagul sus şi s-au impus tot cu 1-0. Sâmbătă, România a jucat derby-ul grupei a 7-a preliminare cu Franţa, la Paris, pentru ca în această miercuri să se producă, la Bucureşti, debutul lui Răzvan Lucescu şi al noii naţionale în faţa propriilor suporteri pe, sperăm noi, o arenă cât mai populată.

Alegerea stadionului Steaua„ nu a fost întâmplătoare. Lucescu este un bun psiholog al mulţimilor şi a vrut să transmită, cu această opţiune, un mesaj clar: „Sunt antrenorul naţionalei, nu tehnicianul care a antrenat Rapidul, marea rivală a Stelei. Suntem cu toţii români, aşa că susţineţi-ne!”. (La mijloc este şi o simbolistică ce nu trebuie neglijată: seniorul Mircea a fost ultimul care a bătut aici Austria, în 1986. Istoria se cere rescrisă.)

În urma barajului mondial pierdut cu Slovenia în 2001, după 1-2 în deplasare şi un 1-1 agonizant în Ghencea, jucătorii şi staff-ul naţionalei au concluzionat că arena „roş-albastră” le aduce ghinion, preferând să se reorienteze către stadioanele din alte oraşe, precum Craiova, Timişoara, Constanţa şi, mai recent, Cluj. Ba mai mult, atunci când din varii motive a fost aleasă Capitala, pentru acţiunile amicale sau oficiale, s-a jucat fie în „Giuleşti”, fie în „Groapa” dinamovistă.

Paranoia blestemului din Ghencea a atins cote atât de înalte, încât, în preliminariile Cupei Mondiale din 2006, de pildă, România nu a evoluat nici un meci pe „Steaua”, dar nici în Bucureşti. Abia în mandatul lui Victor Piţurcă s-a jucat aici din nou un meci oficial, acel 3-1 cu Belarus din 2006, contând pentru calificarea la Euro 2008. Însă atunci, publicul a avut ceva de împărţit cu Mutu, motiv pentru care din nou, naţionala a păstrat apoi distanţa. În februarie, România s-a întors în Ghencea pentru un amical cu Croaţia, pierdut însă 1-2.

Meciul cu Austria trebuie să ne aducă ceva mai mult decât trei puncte. El trebuie să parafeze reconcilierea dintre naţionala schimbată la faţă, şi publicul bucureştean. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ