O infirmerie care nu se mai goleste

Pentru campioana României, ediţia 2006-2007 a fost, este şi va fi pînă la ultimul meci plină de ghinioane, cel puţin din punctul de vedere al sănătăţii fotbaliştilor.

După baza sportivă din bulevardul Ghencea, Bologna a devenit al doilea loc de muncă pentru mulţi jucători stelişti, nevoiţi să suporte acolo, în ultimul an, intervenţii chirurgicale sau cel puţin o serie de controale medicale. Preparatorii fizici au plecat de la echipă, iar antrenorul Cosmin Olăroiu nu ştie cum să mai lege 11 o a m e n i pe teren Stelişti cu probleme de sănătate, mai grave sau mai puţin grave în această ediţie: Rădoi (foto), Iacob, Opriţa, Neşu (foto dreapta), Dică, Petre Marin, Cristocea, Ghionea, Ovidiu Petre, Thereau… Am uitat pe cineva? Posibil. Probabil nici Olăroiu nu mai ştie cînd, cît, pe cine şi unde să se mai bazeze.

Supercupa României, Liga 1, Liga Campionilor, Cupa UEFA, Cupa României – acestea sînt competiţiile în care a fost angrenată Steaua începînd din vara trecută şi la nici un meci antrenorul nu a avut la dispoziţie tot lotul pentru a-şi putea alege cea mai bună formulă pe care să o folosească eventual în mod constant. Fără ca asta să însemne că rezultatele slabe ale Stelei trebuie aruncate exclusiv pe seama accidentărilor sau a pregătirii fizice precare.

Rădoi şi Dică, absenţe pe termen lung
Această situaţie a apărut în condiţiile în care Steaua nici nu are un lot foarte numeros ori îndeajuns de valoros pentru a putea suplini mai mult de două-trei absenţe. Iar printre cei accidentaţi pe termen lung sau foarte lung s-au numărat şi piesele determinante, Rădoi şi Dică. Multitudinea de accidentări serioase a pus pe gînduri toată lumea, evident în principal pe cei din conducerea tehnică. La un moment dat, antrenorii nu mai înţelegeau cum e posibil ca jucătorii să se “rupă” unul după altul, şi chiar cu probleme dintre cele mai grave. În plus, băieţii lui Olăroiu au părut moi în prea multe partide, prea uzaţi totuşi, chiar şi în condiţiile unui program foarte încărcat. Olăroiu îl adusese lîngă preparatorul fizic Marian Lupu pe italianul Ferdinando Hippoliti di Paradiso e Montebello, alături de care mai lucrase la Poli Timişoara.  Teaca a fost prea strîmtă pentru două săbii, iar după un timp Lupu a plecat de la Steaua.

Hippoliti, acuzat şi executat
Evidenta lipsă a prospeţimii jucătorilor şi desele accidentări devenite dubioase au îndreptat săgeţi acuzatoare către Hippoliti. Unii jucători se plîngeau de duritatea metodelor acestuia. Drept pentru care nici “macaronarul” nu se mai află acum în curtea campioanei, după ce şefii Stelei l-au considerat vinovat şi l-au concediat. Italianul ajunsese în România după ce l-a cunoscut pe Dan Petrescu în Anglia, cînd fundaşul juca pentru Bradford. Acesta l-a chemat la Sportul Studenţesc, apoi l-a luat şi la Rapid, iar Olăroiu l-a adus la Timişoara

Italianul a fost contestat şi de Hagi
Hippoliti a fost acuzat de accidentările lui Iacob, Neşu, Cristocea şi Dică. Dintre toate acestea, italianul şi-a reproşat doar parţial o recidivă a lui Cristocea, în ceea ce priveşte o problemă musculară minoră. La rupturile grave ale ligamentelor în cazurile lui Iacob şi Dică nu şi�’a asumat nici o responsabilitate. S-a vehiculat ideea că Gigi Becali l-ar fi concediat pe Hippoliti după o discuţie cu Hagi. Cînd acesta din urmă a preluat Poli Timişoara, s-a declarat nemulţumit de starea fizică a jucătorilor. Pe lîngă contestarea metodelor de pregătire ale preparatorului, Hagi a fost revoltat cînd a aflat că fotbaliştii erau îndopaţi cu creatină, prin diferite medicamente prescrise de italian. Substanţa respectivă este un susţinător de efort permis în fotbal, însă utilizarea sa pe termen îndelungat afectează musculatura.

Mihnea Marsilian Totann

Continuarea in Kicker SportMagazin de luni 16 aprilie 2007

Stiri recente

Naționala României de polo va debuta împotriva Greciei, la Jocurile Olimpice

Naţionala României de polo va evolua cu echipa Greciei, în primul meci din Grupa A de la Jocurile Olimpice,...