Interviu/ Sorin Corpodean: “Arbitrii nu mai sunt decisivi”

0
83

Sorin Corpodean are trei săptămîni de pauză din cauza unei accidentări, situaţie care îi permite să analizeze detaşat ceea ce se întîmplă în arbitrajul nostru. El crede că acuzele dure de dinaintea reluării campionatului nu sînt altceva decît un joc psihologic şi afirmă că pentru un arbitru contează ce face el în teren, nu cine şi unde îl deleagă

SportM: Cum vezi finalul de campionat, Sorin?
Sorin Corpodean: Deocamdată, la televizor, pentru că sînt accidentat, dar sper ca peste cel mult trei săptămîni să fiu total refăcut. Cred că este cea mai puternică ediţie din toate cele la care am participat pînă acum. Este o competiţie interesantă atît în partea ei de sus, cît şi la retrogradare. Multă lume vorbeşte doar despre titlu, dar să nu omitem şi ceea ce se întîmplă la echipele care vor să scape de retrogradare.

SportM: Arbitrii sînt afectaţi de scandalurile din pauza de iarnă, în care a nins peste ei cu acuzaţii?
Sorin Corpodean: Nu cred. Eu pot să vorbesc doar despre mine cu certitudine, despre ceilalţi nu pot să mă pronunţ. Eu văd toate aceste declaraţii ca pe un joc psihologic al celor implicaţi în diferite campanii. De ce echipele de la mijlocul clasamentului nu ies niciodată la atac?

SportM: E totuşi stresant să fii acuzat înainte chiar de a apuca să dovedeşti că vrei să fii corect.
Sorin Corpodean: E nevoie de detaşare, şi mulţi dintre noi, arbitrii, ştim să o obţinem. Dacă eşti conştient de faptul că faci ce trebuie, ieşi din această atmosferă. Multe din aceste aşa-zise scandaluri sînt făcute doar pentru presă, pentru că e vacanţă şi conducătorii nu vor să piardă exerciţiul disputei. Mulţi spun ce spun în glumă, poate, poate cade cineva în plasă. Nu trebuiescsupralicitate vorbele din pauza competiţională. Pregătirea psihologică a arbitrilor va fi extrem de importantă în etapele care au mai rămas.

“Arbitrii nu mai sînt decisivi”

SportM: E adevărat că această ediţie de campionat va fi decisă de arbitri?
Sorin Corpodean: Nu. De multă vreme nu se mai încearcă nimic cu ajutorul arbitrilor. Lucrurile s-au schimbat mult în bine.

SportM: A încercat să te contacteze cineva pentru a obţine vreun avantaj?
Sorin Corpodean: Nu, astfel de evenimente nu s-au petrecut.

SportM: Cum e mai bine pentru voi: să fiţi delegaţi cu ajutorul computerului sau prin delegare de către o persoană neutră?
Sorin Corpodean: Dacă regulamentele internaţionale spun că o persoană este mai indicată decît computerul, de ce să facem noi altfel? Pînă la urmă, contează ce faci tu, nu cine şi unde te deleagă. E foarte bine aşa, şi cine propune schimbarea nu vine din arbitraj, cum bine s-a văzut.

“Atitudinea jucătorilor noştri nu e bună”

SportM: De ce sînteţi mai liniştiţi şi mai eficienţi la meciurile din deplasare?
Sorin Corpodean: Nici nu se compară cu ceea ce e în ţar㔦 În primul rînd, lipsesc eternele preambuluri de la noi: de ce ni l-a delegat pe acesta, îl vroiam pe celălalt”¦ Apoi e şi atitudinea jucătorilor, modul în care acceptă deciziile.

SportM: Sînt proteste mai puţine?
Sorin Corpodean: Incomparabil. Fotbaliştii îşi văd de joc, chiar dacă greşeşti, pentru că se întîmplă, nu sar la tine pentru reproşuri. Au o cu totul altă atitudine, care face ca jocul să fie mai cursiv. Sînt preocupaţi doar de fotbal. Şi, de ce să nu recunoaştem, sînt fotbalişti mai de calitate, deoarece noi mergem să arbitrăm doar jocuri din cupele europene, acolo unde ajung echipe valoroase. Sper ca lucrurile să se schimbe şi la noi, pentru că au început să vină jucători străini, care au această mentalitate. Eu aş vrea ca ei să fie cei care îi vor molipsi pe ai noştri, nu invers.

SportM: Oficialii străini cum se comportă?
Sorin Corpodean: Aici e o a treia diferenţă. Nu-mi amintesc să fi auzit comentarii de genul “Arbitrul a decis meciul”. Aici pînă marţi se discută despre o fază, poate nici aceea foarte importantă. Reluări peste reluări pentru un fault sau mai ştiu eu ce alte momente, care nu sînt decisive. Aceste metode nu fac bine decît celor care vor să explice eşecurile prin evoluţia arbitrilor, ori noi nu sîntem deloc atît de vinovaţi, aşa cum încearcă unii să ne facă.

SportM: Sindicatul vostru mai funcţionează?
Sorin Corpodean: Cum să nu? Numai că sîntem în faza de pionierat, de-abia ne organizăm.

SportM: Nu a reacţionat deloc la acuzaţiile care vi s-au adus în această iarnă.
Sorin Corpodean: Şi ce vroiai să facă? A dat un comunicat, e suficient. Am mai spus-o, nu e decît un test psihologic şi o încercare de a scăpa de plictiseală ceea ce s-a întîmplat acum.

           

Continuarea in numarul 99
(26 februarie – 3 martie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here