INTERVIU EMIL SANDOI/ ”Nu inteleg de ce baietii nu joaca la cluburi”

Selecţionerul echipei naţionale de tineret, Emil Săndoi, este îngrijorat de faptul că mulţi dintre elevii săi nu evoluează pentru echipele lor, deşi şi-au demonstrat valoarea. El spune că cluburile trebuie să aibă curajul de a promova tineri, ca în Occident, şi dă ca exemple pozitive Farul Constanta şi Universitatea Craiova

SportM: Domnule Săndoi, după primele etape din retur care este situaţia jucătorilor dumneavoastră de la naţionala de tineret?
Emil Săndoi: Singura problemă care mă îngrijorează este că sunt foarte mulţi jucători care nu joacă. Noi în momentul de faţă, în prima ligă, monitorizăm aproape 50 de jucători şi foarte puţini dintre ei au bifat prezenţe la echipele de club. Şi normal că mă îngrijorează pentru că la vârsta asta jucătorii trebuie să aibă jocuri în picioare. În momentul în care un jucător tânăr nu joacă, deja încep să apară problemele.

SportM: Mai nou, Farul merge pe mâna tinerilor. E modelul de urmat pentru echipele din Liga I?
Săndoi: Da, aşa cum şi Universitatea Craiova a fost şi este în continuare, cum şi Oţelul Galaţi a mizat pe jucători tineri, o dată cu debutul în returul ăsta se vede că şi Farul a schimbat politica. În primele două etape Farul chiar mi-a lăsat o impresie bună. Chiar şi în jocul cu Rapid, deşi a pierdut. Acolo sunt câţiva jucători cu potenţial. De exemplu Măţel, care la debutul lui în prima ligă a jucat cu Gloria Buzău titular iar în “Giuleşti” a jucat titular şi n-a făcut-o rău deloc. Mă bucură apariţia unor jucători noi în prima ligă. În afară de Măţel, bineînţeles este Alibec care este mai cunoscut. A şi debutat la tineret şi probabil o să fie convocat la următoarea acţiune pe care noi o avem, jocul cu Andorra. La fel este Matei, născut o dată cu Alibec în 91. Ei sunt mai mici ca vârstă decât jucătorii care au drept de joc la această generaţie, dar asta nu înseamnă că nu pot să joace. Mai este şi Florea care ar putea să intre şi el în cărţi. Este născut 88, a avut o problemă, a fost accidentat, dar şi el este un jucător pe care noi îl urmărim în continuare.

SportM: Bayern a băgat un puşti de 19 ani într-o optime de Ligă, Muller, iar Inter joacă în apărare cu Santon, 18 ani. La noi s-ar întâmpla lucrul ăsta?
Săndoi: Depinde şi de conjunctură. Şi la Liverpool a intrat un jucător tânăr. În generaţia trecută şi noi am folosit jucători tineri, Torje a fost unul dintre ei. E născut 89 şi el a jucat la tineret din 2007, deci nu împlinise 18 ani. Plecând într-o deplasare cu el, a trebuit să am acordul părinţilor ca să îl iau cu mine. Eu m-aş bucura să avem curaj să promovăm tineri jucători. Realizez şi situaţia de la echipele de club, pentru că tot timpul există presiunea rezultatelor, dar eu zic că avem jucători talentaţi şi cred că ar trebui să avem mai mult curaj să-i scoatem în faţă.

SportM: Care sunt principalele motive pentru care ei nu joacă, în opinia dumneavoastră?
Săndoi: Unul dintre motivele pentru care jucătorii tineri apar din ce în ce mai greu este faptul că aducem din ce în ce mai mulţi jucători din străinătate. Nu vreau să comentez politica cluburilor, pentru că aş da două exemple, CFR Cluj şi Poli Timişoara. Sunt două echipe din fruntea clasamentului, au transferat jucători buni, dar cred că mizează câteodată prea mult pe jucători aduşi de afară. Multe echipe îi urmăresc pe DVD-uri şi unii dintre ei nu dau randamentul scontat. Chiar făceam o statistică iar în ultima etapă (n.r. – etapa a 19-a) au jucat vreo 80 şi ceva de străini în Liga I. Este totuşi destul de mult. Nu zice nimeni că nu trebuie să aducem jucători străini, pentru că automat şi tinerii au ce învăţa de la ei, dar trebuie să avem mai mult curaj în a ne promova tinerii jucători.

SportM: Deac, când a fost împrumutat de CFR la Oţelul sezonul trecut, a jucat foarte bine.
Săndoi: Da, aici este o problemă. Deac a fost rezervă la CFR Cluj. La lotul de tineret, când a fost apt sau a avut drept de joc a jucat toate meciurile titular şi a avut o evoluţie bună chiar dacă nu juca la club. S-a transferat la Oţelul Galaţi şi a avut o evoluţie chiar foarte bună. A prins şi lotul lărgit pentru Campionatul European. A promovat la prima reprezentativă. Că n-a făcut parte din lot, asta e partea a doua. Însă a fost în acea elită. Evoluţiile lui l-au recomandat, şi cele de la club şi cele de la naţionala de tineret. După ce s-a terminat împrumutul la Oţelul, s-a întors la CFR Cluj. În momentul de faţă, iarăşi joacă destul de puţin. Îţi mai dau un exemplu. Anul trecut Steaua a împrumutat o serie de jucători la Buzău. Un compromis bun, pentru că şi scheletul echipei naţionale de tineret a fost făcut pe mulţi jucători de acolo, pe mulţi stelişti împrumutaţi şi care jucau în prima ligă. E vorba de Tudose, Bicfalvi, Ochiroşii, chiar şi Simion şi Liţu au debutat la tineret. Dar Ninu, Tudose, Bicfalvi şi Ochiroşii au fost jucători de bază la noi. Când s-au întors la Steaua, au apărut problemele, pentru că nu au mai jucat aproape deloc.

SportM: Şi Bogdan Stancu a fost convocat de Piţurcă pentru meciul cu Franţa…
Săndoi: Da, au fost mulţi de la tineret care au debutat: Sepsi, Ropotan, Cristi Tănase, Stancu, Pantilimon. Ca să nu mai vorbesc de prezenţa în naţionala divizionară. Au fost Tătăruşanu, Luchin, Latovlevici, Bicfalvi, Tudose, Curtean.Mulţi au făcut pasul spre prima reprezentativă.

SportM: În condiţiile crizei financiare, cluburile n-ar trebui să promoveze tineretul?
Săndoi: Fac o mică paranteză. Stăteam şi mă gândeam la generaţia trecută, care a avut din 19 partide 18 fără înfrângere. Toţi au demonstrat că pot să dea satisfacţie la nivel de echipă naţională. Să joci 18 partide cu Anglia, cu Franţa, cu Ţara Galilor, cu Portugalia, echipe de primă mână, şi în deplasare, nu e de ici de colo. Chiar dacă a fost scurtcircuitul ăla cu Ţara Galilor. Şi făceam o comparaţie cu echipa Franţei. Gourcuff joacă în prima reprezentativă, Ben Arfa a debutat, mai sunt prin Premier League nu ştiu câţi jucători, ceilalţi joacă titulari la echipe de Ligue 1. Ţara Galilor are 13 internaţionali A din echipa de tineret care a jucat împotriva noastră. Ramsey e la Arsenal, Gunter, Bale, joacă la Tottenham. Am făcut 1-1 în Anglia, cu un om mai puţin douăzeci de minute. Theo Walcott a jucat contra noastră acum joacă în echipa mare. Agbonlahor la fel. O groază de jucători, Milner, Taylor, care joacă în Premier League şi în naţională. De-asta mă surprinde că din generaţia trecută sunt foarte mulţi jucători care nu îşi găsesc locul la echipele de club. Ninu, Tudose, Mardare, nu joacă, Deac nu joacă, Ochiroşii nu joacă, Bicfalvi nu joacă, Homei la fel. Apropo de criza financiară, eu miaş dori ca jucătorii tineri să joace la club nu datorită unei conjuncturi ci şi pentru că clubul are o anumită politică dar şi datorită faptului că au valoare. Valoarea unui jucător tânăr creşte când joacă meci de meci. Când el stă pe margine sau joacă la Divizia D sau Divizia C, îi va fi foarte greu ca la echipa de tineret să joace la nivel internaţional cu adversari din Premier League, Ligue 1, Primera Division sau Bundesliga.

SportM: Nu era mai bine ca unii dintre băieţi să fie lăsaţi să plece, chiar şi afară, decât să stea aici şi să facă tuşa?
Săndoi: Oferte au fost, aşa e. Din câte ştiu eu, pe Sepsi s-au hotărât să îl ia cei de la Benfica după meciul pe care l-am disputat noi la Iaşi cu Franţa. Deci, chiar nu ştiu ce se întâmplă cu generaţia asta. Avem un lot de jucători pe care îl monitorizăm şi o groază dintre ei sunt neconvocaţi sau sunt eterne rezerve. Chiar pentru jocul ăsta cu Andorra şi amicalul din Serbia, dacă aşa rămâne situaţia, este posibil să chem jucători născuţi 91, care deşi sunt mai mici joacă la cluburi şi au avut evoluţii bune. E cazul şi al lui Alibec, care joacă titular la Farul.

SportM: Ce ne puteţi spune despre jucătorii pe care îi avem în Italia?
Săndoi: Chiar acum mă uitam pe DVD-ul cu cei de la Roma. Aceşti jucători joacă în general în campionatul Primavera. Nu este un campionat de valoare, este un campionat de juniori până la urmă. E greu să comparăm competiţia în care ei joacă cu cea de la noi. Nu se ridică la nivelul aşteptărilor noastre. E una să joci în prima ligă în România şi alta să joci într-un campionat de juniori în Italia. Sunt jucători de perspectivă, pentru că altfel n-ar fi ajuns acolo. O problemă este faptul că nu îi putem urmări meci de meci. Îi vedem pe DVD-uri, dar alta e când îi vezi la faţa locului. Dar asta nu înseamnă că ei nu sunt în atenţia noastră. De exemplu Daminuţă n-a jucat în ultimele două etape, nu ştiu ce s-a întâmplat, o să luăm legătura telefonic cu el şi o să stăm de vorbă. Cu ceilalţi de la Roma, e posibil ca la acţiunea asta să fie chemaţi unii dintre ei, nu ştiu în momentul de faţă care. Sunt Stoian, Mladen şi Pena la Roma, mai este Suciu la Torino, mai sunt doi portari la Udinese, Bucuroiu şi Cobrea. Dar, ţi-am zis, competiţia în care ei joacă momentan nu este una de primă mână. Îţi mai dau un exemplu referitor la jucătorii de acolo. Un jucător tânăr, de la Juventus, care nu putea să joace acolo la vremea respectivă, Giovinco, a fost împrumutat la Empoli, ca să joace. Acum, s-a întors la Juve şi e în cărţi, joacă şi în Liga Campionilor. O situaţie similară e şi cu Ben Arfa. La Lyon era rezervă, l-a cumpărat Marseille unde joacă etapă de etapă. Aici e puţin probabil ca Daminuţă, Stoian, Mladen şi ceilalţi să poată să joace peste un an la primele echipe ale lui Inter sau Roma. E greu, e un anumit nivel. E foarte greu să treci de la Primavera una-două la echipa mare. Stoian se pregăteşte cu prima echipă, Daminuţă la Inter nu o face.Multe talente se pierd pe drum, cum a fost Dumitru Copil. Şi asta datorită faptului că nu există o strategie clară, că nu avem o infrastructură pusă la punct. Pur şi simplu au dispărut şi maidanele unde se jucau copiii înainte, când nu exista internetul şi nu erau atâtea discoteci. Copiilor şi juniorilor nu se dă atenţie. Au început să se mai mişte lucrurile cu şcolile particulare, dar destul de greu. În programa şcolară, facem sportul facultativ.

SportM: Pentru campania aceasta, ce jucători aţi pierdut?
Săndoi: Mi-e mai uşor să îţi spun cine a rămas. Torje, Ochiroşii, Liviu Ganea, Andrei Ionescu, Iorga, Rusescu şi cam atât.

SportM: Că tot aminteaţi de Andrei Ionescu, el nu s-a impus la Steaua.
Săndoi: Da, nici el nu joacă. A avut o problemă, a fost accidentat, chiar am discutat cu el la telefon şi îmi spunea că şi-a revenit, că face antrenamente normale şi că aşteaptă să intre. Eu mi-aş dori să intre să joace în prima echipă a Stelei, nu în a doua. Dacă jucăm în Divizia C, e greu să ne menţinem la un nivel internaţional.

SportM: Cum arată programul naţionalei de tineret în perioada următoare?
Săndoi: Pe 28 martie avem primul joc, cu Andorra la Arad. Am ales acest oraş pentru a avea o altfel de atmosferă. Dacă echipa de tineret ar juca în Bucureşti, probabil că numărul spectatorilor ar fi destul de mic. După jocul cu Andorra o să avem un joc amical cu Serbia pe 1 aprilie. Acolo e posibil să jucăm cu o echipă mai mare ca vârstă decât noi. Jucătorii sârbi, cu doi ani mai mari, au automat o omogenitate mai bună fiindcă joacă de mult timp împreună.

SportM: Grupa de calificare?
Săndoi: În comparaţie cu precedenta, eu cred că e mai bună pentru noi. Principalul adversar rămâne Rusia. Am fi putut avea şi mai multă şansă dacă am fi căzut cu Austria sau cu Israelul dar putea să fie şi mai rău, să dăm peste Italia, Franţa, Anglia, Spania. În rest spun că este o grupă mai uşoară pentru că eu cred că Moldova şi Letonia sunt totuşi sub Ţara Galilor şi Bosnia. Rusia este cam la nivelul Franţei sau poate sub. Dar contează şi valoarea unei generaţii, pentru că poţi da de o echipă fără nume, dar care să aibă o generaţie foarte bună. Moldova, din câte ştiu, are o generaţie bună pentru că foarte mulţi jucători au evoluat şi în campania trecută şi au reuşit patru victorii, două cu Luxemburg, 1-0 cu Israel acasă şi tot 1-0 acasă cu Germania. Deci orice combatantă poate pune probleme.

SportM: Propuneţi pe cineva pentru meciul naţionalei mari cu Serbia, chiar din generaţia anterioară?
Săndoi: Nu mi-a spus Victor Piţurcă că intenţionează să cheme vreunul dintre băieţi.Şi meciul cu Serbia şi cel cu Austria sunt două jocuri capitale pentru noi şi poate că va prefera să meargă pe experienţă şi pe maturitate, pe fotbalişti care au jucat mai mult. Să vedem, poate că unii dintre ei vor ajunge la nou-înfiinţatul lot B, care va avea o acţiune în Portugalia. Vivi Răchită şi Cristi Sava se vor ocupa de acţiune şi cred că a fost o iniţiativă cât se poate de bună a Federaţiei. Pentru jucători poate să fie o anticameră pentru prima reprezentativă.

Interviul complet în numărul 153 al revistei SportMagazin (17-24 martie 2009)

Acum puteţi găsi revista “SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.

Stiri recente

Nadal, eliminat în turul al doilea de la Barcelona

Rafael Nadal a fost învins în turul al doilea al turneului ATP 500 de la Barcelona. Alex de Minaur (25...