ANALIZA LIGA I/ Sic transit Gloria… Bistrita

Dintr-o formaţie invulnerabilă în campionat, Gloria lui Jean Pădureanu a ajuns în acest sezon al Ligii I să tremure pentru locul său pe prima scenă, situaţie de neconceput în vremurile de aur ale “Cooperativei”. De unde izvorăşte criza şi dacă a trecut timpul “Lordului” la Bistriţa, vă invităm să aflaţi în cele ce urmează

O formaţie mică, dintrun oraş mic. O definiţie extrem de grăitoare pentru Gloria Bistriţa, al cărei stadion e umplut în ziua marilor meciuri, cu Steaua sau CFR Cluj, de 15.000 de suflete, din totalul celor 80.000 ale urbei. S-ar spune că fotbalul ocupă un loc aparte în viaţa locuitorilor, şi remarca nu este departe de adevăr. Bistriţa nu e Bucureşti sau Timişoara, distracţiile sînt limitate, iar de aproape două decenii vizitele de weekend ale Stelei, Rapidului sau Dinamo au devenit parte a cotidianului. Gloria este una dintre puţinele formaţii de la noi care au reuşit (prin ce metode, este deja folclor) să se menţină neîntrerupt în primul eşalon în ultimii optsprezece ani, indiferent de convulsiunile din fotbalul intern. Însă, cum nimic nu este etern, iar fotbalul nu uită şi nu iartă, Gloria a intrat recent într-un regres vizibil cu ochiul liber. Ajuns la 72 de ani, “Tata” Jean se încăpăţînează să ţină în continuare frîiele puterii la club, dar semnele primelor zece etape arată că retragerea lui ar putea surveni în cel mai prost mod: de la o echipă de Liga a II-a!

“Vampirii” cu dinţi falşi

Startul acestui campionat a fost un fiasco pentru echipa antrenată de Neluţu Sabău, şi asta în condiţiile în care investiţiile din vară, cele mai mari din istoria clubului, obligau enorm. Elevii săi nu au reuşit să adune decît şapte puncte (din 30 posibile), toate acasă, din două victorii cu Craiova (2-0, etapa a doua) şi Poli Iaşi (3-1, etapa a patra), la care s-a adăugat imediat punctul în faţa Stelei (1-1). Din 30 august, Gloria este groggy şi a pierdut cinci meciuri consecutive, ceea ce duce bilanţul negativ la şapte înfrîngeri! Paradoxal, “vampirii” nu au un golaveraj prea dezechilibrat: 10 goluri marcate, 15 primite, comparabil cu al Farului (locul 12), dar grosul celor înscrise a fost acasă (nouă), “buba” fiind aşadar în deplasare, unde oricum ardelenii nu au luat nici un punct! La un aşa bilanţ, aşa loc în clasament: Gloria este pe o poziţie retrogradabilă, a cincisprezecea, la patru puncte în urma lui Gaz Metan Mediaş, astfel că îi vor trebui minimum două meciuri pentru a trage un pic de oxigen în piept.

Sfîrşitul unui ciclu

“Domnia” lui Jean Pădureanu la clubul din Bistriţa a început în 1964, cînd acesta avea 28 de ani, iar Gloria evolua în anonimatul ligilor inferioare. Abia în deceniul următor a venit şi promovarea în Divizia B. Cincisprezece ani de “matineu” i-au trebuit Gloriei pentru a atinge şi ultimul nivel, Divizia A, iar de atunci “alb-albaştrii” nu au mai părăsit prima scenă. Această “performanţă” nu este însă una deloc onorabilă, în condiţiile în care, în anii 90, lucru admis de însuşi Pădureanu, Gloria a fost cea mai darnică furnizoare de puncte formaţiilor “în nevoie”.

Reciprocităţile în care a fost implicat clubul au făcut să se vorbească despre Bistriţa ca despre o “capitală a blaturilor” în Divizia A, iar despre preşedintele clubului ca despre capul unei Cooperative funeste, care aranja meciuri în funcţie de interese. De aici şi porecla de “Lordul”, un eufemism pentru puterea “întunecată” a şefului Bistriţei. Într-un fotbal balcanic şi boem, neregulile au fost trecute cu vederea, Codul Penal uitat într-un sertar, dar dacă legile statului n-au penalizat Gloria în nici un fel, legile nescrise ale sportului-rege par să ceară o compensaţie morală. După două decenii cu lumini, dar şi cu multe umbre, Bistriţa poate reveni de unde a plecat. Adică jos.

Au luat Cupa în 1994

Deşi amintirile nu pot fi actualmente nici măcar un paliativ, Gloria a cunoscut şi destule momente bune. În vara în care România avea să fie sfert-finalistă la Mondialul din America, Jean Pădureanu a adus la Bistriţa Cupa României, o realizare notabilă pentru o formaţie deprinsă cu regiile în campionat, dar care atunci a dovedit orgoliu în competiţia eliminatorie. Gloria era condusă de Constantin Cîrstea, iar finala s-a disputat în “Regie”, contra Universităţii Craiova, singurul gol al întîlnirii aparţinîndu-i lui Ilea.

Exporturi păguboase

O posibilă explicaţie pentru criza cu care se confruntă Gloria ar putea sta şi în politica formaţiei ardelene. Aceasta se poate lăuda cu faptul că ştie să crească jucători de clasă, iar exemplele abundă. Gabi Balint, Viorel Moldovan, Lucian Sînmărtean, Emilian Dolha, Dorel Zaharia, Laszlo Sepsi (foto) şi noile senzaţii ale Ligii I, Ciprian Tătăruşanu, respectiv Gabriel Mureşan, ultimul făcînd acum furori la CFR Cluj. Ceea ce au în comun toţi aceşti fotbalişti este că, în loc să fie păstraţi, ei au fost vînduţi pe bani buni, pentru că, aşa cum povestea odată însuşi preşedintele Pădureanu, “sîntem un club mic şi trebuie să ne autogospodărim”. Ca să dăm doar cîteva exemple, Sînmărtean a fost vîndut la Panathinaikos, Sepsi la Benfica, iar în ţară, Zaharia şi Tătăruşanu au fost direcţionaţi către Steaua, în timp ce Mureşan a fost cedat, cam neinspirat (a recunoscut şi “Lordul”), în Gruia. Visteria clubului s-a umplut cu milioane bune, dar austeritatea proverbială a lui Pădureanu s-a tradus în puţine transferuri care să acopere golurile lăsate. Clasarea din sezonul precedent, locul 14, i-a determinat pe “vampiri” să desfacă larg baierele pungii şi să remanieze radical lotul. Cu cît folos, se vede, însă, la fel de adevărat, coeziunea pretinde timp. Adică exact ce nu are Pădureanu şi nici Gloria Bistriţa.

“Problema pensionării mă frămîntă, e inevitabilă. E greu totuşi să găsesc pe cineva să-mi ducă munca mai departe. Sînt şi pretenţios. Nu vreau să ies pe uşa din dos.” – Jean Pădureanu (preşedinte Gloria Bistriţa)

“Cine mă face părintele Cooperativei, ori e prost, ori e rău intenţionat. Echipele mari îşi impuneau regula. Am mai căzut în latura reciprocităţilor. Cred că ultima a fost acum cinci-şase ani.” – Jean Pădureanu (preşedinte Gloria Bistriţa)

“Mă simt umilit şi trebuie să repar situaţia. Nu merge nimic la echipă. Trebuie să ne implicăm cu toţii pentru a ieşi din zona retrogradării. Eu sînt primul vinovat pentru criza Gloriei.” – Ioan Ovidiu Sabău (antrenor Gloria Bistriţa)

Stiri recente

David Popovici, medalie de aur şi la 400 m liber la Campionatului Naţional

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 400 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...