1.Bundesliga: Ultimele retusuri

Singurul mare campionat din Europa care îşi permite un respiro iarna este cel german. Nemţii au timp în ianuarie pentru pregătire şi pentru a-şi mai întări loturile. La finalul săptămînii viitoare, începe returul şi în 1.Bundesliga

Campionatul Germaniei se află încă la jumătatea sa. Pauza de aproape o lună şi jumătate se apropie de final, întrecerea urmînd a se relua vineri, 1 februarie, cu etapa a 18-a. Spre deosebire de celelalte mari campionate, echipele nemţeşti au ocazia de a avea şi puţin timp de odihnă, şi meciuri de verificare, pe parcursul cărora să mai testeze ceva jucători, înainte de a-i transfera. În plus, o pauză este binevenită şi din punct de vedere meteorologic. Nu pentru că vremea destul de aspră din anumite zone ale ţării, pe parcursul lunii ianuarie, ar strica terenurile impecabile, ci pentru că tribunele nu ar mai fi atît de pline cum sînt în restul anului. Una peste alta, întreruperea competiţiei este benefică pentru fotbalul german, cu atît mai mult cu cît urmează la vară un turneu final de campionat european. Ca în fiecare iarnă, componentele primei ligi germane, dar şi echipele din 2.Bundesliga folosesc luna ianuarie pentru disputarea unui număr important de jocuri amicale, de verificare. Întîlnirile se dispută atît între ele, cît şi în compania formaţiilor din afara ţării, aflate şi ele în pauză competiţională. Austria şi Elveţia sînt cele mai elocvente exemple, majoritatea partidelor disputîndu-se într-un aşa-zis triunghiular al zonei.

Spre deosebire de alte ţări, unde ne includem, trupele nemţeşti de top nu se feresc să joace între ele nici în pauză. Chiar dacă majoritatea partenerilor de pregătire ai formaţiilor din eşalonul de elită sînt din liga inferioară sau din străinătate, există şi dueluri între echipe care luptă pentru cîştigarea campionatului. Sau, cazul lui VfB Stuttgart, care a participat la un turneu foarte puternic, alături de Ajax Amsterdam, Internazionale Milano şi Internacional Porto Alegre.

Klinsmann se întoarce la Bayern

Chiar dacă în pauza de iarnă atenţia este îndreptată spre transferurile de jucători, cea mai interesantă mutare anunţată la început de an în fotbalul german se petrece la nivel de bancă tehnică. Şi chiar dacă nu se va petrece decît la vară, perfectarea ei încă de acum a “luat faţa” mutărilor actuale de jucători. Fostul selecţioner al “Panzerului”, Jürgen Klinsmann, revine la FC Bayern München, de data aceasta ca antrenor, în locul lui Ottmar Hitzfeld.
Klinsmann a jucat acolo în deceniul trecut, unde a reuşit să cucerească, printre altele, Cupa UEFA, în 1996. Alături de Lothar Matthäus, Klinsi a însemnat ani buni “emblema” celui mai faimos club bavarez, într-o perioadă în care, sub conducerea lui Otto Rehhagel sau a lui Giovanni Trapattoni, acolo mai jucau alţi “grei”, ca Mehmet Scholl, Oliver Kahn, Christian Ziege, Markus Babbel sau Christian Nerlinger. Multiplu campion al Germaniei, campion mondial în 1990, campion european în 1996, Klinsmann a mai jucat, printre altele, la VfB Stuttgart şi la Internazionale Milano – acolo unde a format o celebră tripletă germană, cu Matthäus şi cu Andreas Brehme, după modelul olandez de la concitadina AC Milan, Van Basten – Gullit – Rijkaard.

Căsătoria lui Klinsmann cu o cetăţeană americană l-a “exilat” pe blondul atacant în SUA, la Los Angeles, imediat după finalul carierei. De acolo, a preluat echipa naţională a Germaniei, spre nemulţumirea unora, care nu vedeau cu ochi buni naveta sa de peste Ocean. Cu toate astea, Klinsmann a redat forţa şi strălucirea “Panzerului”, toată suflarea din ţară mulţumindu-i pentru medaliile de bronz cucerite la Campionatul Mondial din 2006, unde a avut un lot pe care mulţi îl considerau a fi cel mai slab din istoria fotbalului german.

Cele mai importante transferuri

Practic, mutările iernii au început încă din debutul lunii trecute. În 4 decembrie, Energie Cottbus l-a cumpărat pe Ivan Radeljic. Tot la finalul anului trecut, mai exact la 18 decembrie, Sergiu Radu a ajuns coechipier cu celălalt compatriot al nostru de la campioana VfB Stuttgart, Ciprian Marica. Cel puţin deocamdată, Bundesliga nu a oferit multe transferuri şocante, însă cîteva merită atenţie. Nemulţumit de prezenţa sa constantă pe banca de rezerve, unul dintre fundaşii centrali ai lui Bayern München, francezul Ismael, a plecat din Bavaria, întorcîndu-se în nord, dar nu la SV Werder Bremen, ci la Hannover 96. Fostul apărător al lui Paris Saint-Germain, Jacques Abardonado, şi “vîrful” ceh Jan Koller au ajuns la 1.FC Nürnberg, iar Bayern l-a luat pe fundaşul Breno. Germanul de origine română, Albert Streit, a semnat cu FC Schalke 04 Gelsenkirchen, iar Borussia Dortmund i-a adus pe Hummels şi pe Rukavina. Lista rămîne încă deschisă.

SportMagazin numarul 94 (22 – 28 ianuarie 2008)

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...